Gotowany ozór wieprzowy

Idealne do kanapek - świetnie zastąpią wędliny. Sprawdzą się również do sałatek, lub jako osobna przekąska. Ozorki wieprzowe - kto raz ich spróbuje, zostanie ich fanem.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 ozorki wieprzowe
  • - 1 litr naturalnego bulionu warzywnego
  • - 3 liście laurowe
  • - 5 kulek ziela angielskiego
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Przygotowanie

Krok 1

Ozorki dokładnie oczyszczamy nożem, skrobiemy, wycinamy gruczoły ślinowe, myjemy.



Krok 2

Moczymy przez 2-3 godziny w zimnej wodzie (zmieniamy ją minimum raz na 30 minut).



Krok 3

Po tym czasie ozorki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą, czosnkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.



Krok 4

Gotujemy 3-4 godziny (do miękkości), odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Podajemy pokrojone na plasterki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.