Kotlety z kaszy i twarogu

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 150 g twarogu tłustego Mazurski Smak
  • 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy 1 kostkę bulionu grzybowego, delikatnie solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy.



Krok 2

Cebulę smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę ilości kaszy mielimy razem z twarogiem. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za mało gęsta, możemy dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej.



Krok 3

Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podajemy gorące, najlepiej z zieloną sałatą i winegretem lub z sosem z pieczarek. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.