Krem malinowy

Autor:

AsiaE

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa malinowa

  • 1l śmietanki 36% Łaciata
  • 450 g malin (mogą być mrożone)
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Maliny wkładamy do garnuszka z grubym dnem i podgrzewamy do momentu aż puszczą sok i całe się rozpadną. Żelatynę zalewamy wodą i czekamy ok 7 min aż napęcznieje. Maliny zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę - mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia w chłodne miejsce. Śmietankę 36% ubijamy mikserem, dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Ubijamy do otrzymania gęstej, sztywnej konsystencji. Serek mascarpone mieszamy delikatnie razem z malinami a następnie dodajemy do ubitej śmietanki i chwilę miksujemy. Masa malinowa gotowa! Używam jej do moich domowych tortów :) Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.