KREM Z DYNI

Autor:

ELAD

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ZUPA

  • 1 dynia Hokkaido
  • 1 łyżka masła ŁACIATE
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałka muszkatołowa
  • szczypta czubricy
  • pestki słonecznika

Przygotowanie

Krok 1

Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek. Podsmaż razem. Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Podsmaż całość przez kilka minut. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości przez jakieś 30 minut. Całość zmiksuj blenderem na krem. Dodaj sól, pieprz, czubricę i szczyptę gałki muszkatołowej Pestki słonecznika (ilość według uznania) upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę w talerzach.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.