Krem z jarmużu z cukinią i fetą

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g jarmużu
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 1 litr wywaru drobiowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 100 g serka topionego
  • 150 g sera feta
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Jarmuż dokładnie wypłukać i osuszyć, odłamać zdrewniałe łodygi.



Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy.



Krok 3

Wrzucić cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Dodać cukinię i dusić 5 minut. Dodać jarmuż i dusić około 3 minuty, aż liście zmiękną. Przełożyć zawartość patelni do garnka, zalać gorącym wywarem drobiowym.



Krok 4

Dodać rozmaryn. Gotować 5 minut. Dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia.



Krok 5

Zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Dodać serek topiony i gotować na małym ogniu, do momentu, aż serek się rozpuści. Przyprawić zupę do smaku pieprzem i solą.



Krok 6

Podawać z serem feta pokrojonym w kostkę.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.