Tradycyjna, zabielana zupa z kurkami, ziemniakami i szczypiorkiem. Najlepiej smakuje przygotowana z samodzielnie zebranych grzybów. Warto przypominać o takich daniach - proste, tanie, a mimo to pyszne. Zupa jest delikatna, więc z pewnością posmakuje również dzieciom.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Kurki oczyścić, większe grzyby przekroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzać masło i olej. Dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać czosnek, a chwilę później kurki. Smażyć razem, aż z kurek odparuje woda. Grzyby posolić i popieprzyć.
Do garnka dodać marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalać gorącym bulionem. Zupę zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.
Pod koniec gotowania śmietankę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka. Spróbować, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Wyłączyć gaz, a potem dodać szczypiorek. Zupę rozlać do misek i serwować od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz