Kremowy hummus z pieczonym burakiem

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 - 250 g upieczonych buraków
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Buraki umyj, osusz, a następnie zawiń każdego w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 45-60 minut. Ostudź je w pełni.



Krok 2

Ciecierzycę odsącz i zostaw na później zalewę. Przełóż ciecierzycę do blendera. Dodaj drobno posiekany czosnek, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraków, pastę tahini i sok z cytryny. Dopraw solą, papryką oraz kminkiem. Zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji pasty.



Krok 3

Kiedy masa wyraźnie zgęstnieje dolewaj stopniowo zalewę z puszki, aż hummus zrobi się bardziej kremowy. Pamiętaj, nie może być on także zbyt rzadki. Gotowy hummus przełóż do miski i polej odrobiną oleju. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.