Doskonałe danie na obiad w plenerze. Polecane osobom, które nie przepadają za mięsnym grillem. Zaletą potrawy jest niewątpliwie jej wysoka wartość odżywcza i mała kaloryczność.
Uwaga! Zapach z grilla sam przyciągnie do Was gości!
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Bez glutenu
Bez laktozy
Filety z sandacza umyj i osusz. Pora i cebulę pokrój w półkrążki. Papryki pokrój w paseczki. Natkę pietruszki posiekaj drobno.
Przygotuj marynatę. Do miski dodaj przecier pomidorowy, oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Naszykuj tyle 0,5 m kawałków folii aluminiowej, ile masz filetów z sandacza. Na każdy środek folii połóż po jednym filecie. Posmaruj dokładnie rybę marynatą z obu stron. Dodaj papryki, cebulę, pora, natkę pietruszki i pomidorki koktajlowe. Dopraw pieprzem ziołowym. Szczelnie zawiń sandacza razem z warzywami w folię aluminiową, tworząc kopertki.
Filety z sandacza piecz na grillu lub w ognisku (na gorącym kamieniu) przez ok. 20 min. W połowie grillowania, tylko raz, obróć wszystkie kopertki.
Gotowe filety z warzywami ostrożnie odwiń z folii i gotowe. Smacznego!
Dodaj komentarz