Sandacz z grilla

Doskonałe danie na obiad w plenerze. Polecane osobom, które nie przepadają za mięsnym grillem. Zaletą potrawy jest niewątpliwie jej wysoka wartość odżywcza i mała kaloryczność.

Uwaga! Zapach z grilla sam przyciągnie do Was gości!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 filetów z sandacza
  • 2 cebule
  • 1 duży por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 6 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Krok 1

Filety z sandacza umyj i osusz. Pora i cebulę pokrój w półkrążki. Papryki pokrój w paseczki. Natkę pietruszki posiekaj drobno.



Krok 2

Przygotuj marynatę. Do miski dodaj przecier pomidorowy, oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Naszykuj tyle 0,5 m kawałków folii aluminiowej, ile masz filetów z sandacza. Na każdy środek folii połóż po jednym filecie. Posmaruj dokładnie rybę marynatą z obu stron. Dodaj papryki, cebulę, pora, natkę pietruszki i pomidorki koktajlowe. Dopraw pieprzem ziołowym. Szczelnie zawiń sandacza razem z warzywami w folię aluminiową, tworząc kopertki.



Krok 4

Filety z sandacza piecz na grillu lub w ognisku (na gorącym kamieniu) przez ok. 20 min. W połowie grillowania, tylko raz, obróć wszystkie kopertki.



Krok 5

Gotowe filety z warzywami ostrożnie odwiń z folii i gotowe. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.