Pokrojona w paski delikatna cielęcina w pysznym sosie, z dodatkiem warzyw jest wyśmienitym daniem dla całej rodziny. Idealna jako sposób na urozmaicenie codziennej rutyny. Ciekawe połączenia smakowe sprawią, że kubki smakowe domowników zostaną miło dopieszczone.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Cielęcinę kroimy w cienkie paski, doprawiamy pieprzem i solą. Następnie obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Smażymy mięso na rozgrzanym na patelni oleju przez 10 minut.
Obieramy i kroimy w piórka cebulę, po czym dodajemy ją do mięsa na patelni. Następnie dolewamy ½ szklanki wody i dodajemy paprykę słodką.
Polewamy całość sokiem z cytryny, szklanką wody i dokładnie mieszamy. Następnie dusimy pod przykryciem przez 40 minut.
Na koniec kroimy pomidory i dodajemy do sosu. Całość ponownie mieszamy. Dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy np. z gotowanym makaronem.
Dodaj komentarz