Kruche babeczki z owcami leśnymi

Rarytas z puszystym, lekkim kremem serkowo-śmietankowy o aromacie wanilii. Prosty w przygotowaniu deser, który na pewno zasmakuje Twoim domownikom.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 300 g przesianej mąki
  • - 200 g zimnego masła
  • - 100 g cukru pudru
  • - jajko
  • - szczypta soli

Nadzienie:

  • - 200 g Śmietanki Łaciatej 36%
  • - 2-3 łyżki cukru pudru
  • - pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • - na wierzch: ok. 150-200 g owoców, np. maliny, borówki

Przygotowanie

Krok 1


Składniki na ciasto posiekaj i szybko zagnieć. Zawiń w folię, włóż do lodówki na ok.30 min. Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując lekko mąką, wytnij kółka i wyłóż nimi foremki od muffinów. Nastaw piekarnik na 200 stopni C.



Krok 2


Ciasto obciąż (np. kulkami do pieczenia). Piecz 15-20 min, usuń obciążenie i dopiecz na złoto.



Krok 3

Składniki nadzienia zmiksuj. Napełnij babeczki, na wierzchu ułóż umyte i osuszone owoce



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.