Semifreddo z malinami

Semifreddo to włoski deser przypominający lody. Deser idealny na każdą okazję.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 85 g drobnego cukru
  • 100 g malin
  • 300 ml śmietanki UHT Łaciata 36%, dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki likieru cytrynowego
  • 400 ml crème fraiche, schłodzonej
  • 100 g orzechów pistacji

Przygotowanie

Krok 1 

Maliny wraz z ½ cukru rozgniatamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania resztę cukru oraz likier cytrynowy.



Krok 2

W drugiej misce ubijamy crème fraiche, aby zachował lekko płynną konsystencję.



Krok 3

Ubitą śmietankę łączymy delikatnie z crème fraiche i malinami. Delikatnie mieszamy, aby uzyskać efekt marmurka.



Krok 4

Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Mrozimy, a przed podaniem posypujemy świeżymi malinami i pistacjami. Smacznego!



Wskazówki

Creme fraiche możesz przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy, że zakwasisz śmietankę 36% wraz z dodatkiem maślanki i pozostawisz ją na parę godzin w temperaturze pokojowej, aż bakterie "przetrawią" kremówkę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.