Semifreddo to włoski deser przypominający lody. Deser idealny na każdą okazję.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Maliny wraz z ½ cukru rozgniatamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania resztę cukru oraz likier cytrynowy.
W drugiej misce ubijamy crème fraiche, aby zachował lekko płynną konsystencję.
Ubitą śmietankę łączymy delikatnie z crème fraiche i malinami. Delikatnie mieszamy, aby uzyskać efekt marmurka.
Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Mrozimy, a przed podaniem posypujemy świeżymi malinami i pistacjami. Smacznego!
Creme fraiche możesz przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy, że zakwasisz śmietankę 36% wraz z dodatkiem maślanki i pozostawisz ją na parę godzin w temperaturze pokojowej, aż bakterie "przetrawią" kremówkę.
Dodaj komentarz