Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, posypać połową cukru kryształu, włożyć do ciepłego piekarnika. Gdy puści sok, przełożyć na sito i osączyć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać cukier puder i żółtka, zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Podpiec na złoty kolor.
Blaszkę z ciastem wyjąć z piekarnika, wyłożyć osączony rabarbar, posypać tartą bułką i przykryć sztywno ubitą pianą z 2 białek i 10 dag cukru. Ponownie włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika i upiec na jasno złoty kolor.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz