Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Na kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki (250ml),
  • 125g zimnego masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat migdałowy

Na galaretkę

  • 800 g śliwek węgierek,
  • 2 łyżki cukru ,
  • 1 szklanka wody,
  • 30 g żelatyny

Na krem

  • 600 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia następnie dodać cukier, zimne masło, żółtka, jajo i aromat. Wszystko razem posiekać za pomocą noża lub specjalnej "siekaczki" do kruchego. Zagnieść szybko ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zrobić w cieście dziurki widelcem, aby równo rosło. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto ostudzić.



Galaretka

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem, zalać wodą i zagotować. Śliwki zdjąć z ognia i dodać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać. Kiedy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją równomiernie na ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



Krem

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Bardzo zimną śmietanę ubijać, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie mascarpone, dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać zimną już żelatynę, krótko zmiksować. Krem natychmiast wyłożyć na śliwkową galaretkę, bo będzie szybko tężał. Kakao wymieszać z cynamonem i posypać krem. Odstawić ciasto do lodówki na 2 h. Smacznego!



Wskazówki

Składniki na kwadratową tortownicę 24x24cm

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.