Brownie sernikowe

Idealny deser do porannej kawy!

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki: masa brownie

  • 200 g masła Łaciate
  • 200 g gorzkiej czekolady 80%
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 135 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki: masa serowa

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 50 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%

Przygotowanie


Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka włóż masło oraz kosteczki czekolady. Rozpuść składniki na małym ogniu.



Krok 2

Masa brownie: Do oddzielnej miski wbij jaja, dodaj cukier. Dodaj do tego roztopioną czekoladę z masłem, a następnie zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Ponownie zmiksuj.



Krok 3

Masa serowa: Do kolejnego naczynia włóż ser, dodaj sukier, jaja, cukier wanilinowy oraz skrobię ziemniaczaną. Zmiksuj składniki, by się połączyły. Dodaj śmietankę i ponownie zmiksuj.



Krok 4

Na dno blachy wylej masę brownie, a następnie na wierzch masę serową. Za pomocą łyżki delikatnie wykonaj kilka "zygzaków" po wierzchu masy. Dzięki temu po przekrojeniu ciasto będzie ładnie wyglądać :) Piecz w piekarniku w 170 stopniach przez ok. 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.