Kruche tartaletki z bakaliami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Nadzienie:

  • 250 g mieszanki suszonych owoców (rodzynki, żurawina, wiśnie, śliwki, figi itd.)
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie (12 g) cukru waniliowego
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan
  • 50 g drobno posiekanych migdałów
  • 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 1 duże kwaśne jabłko (np szara reneta)
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 75 g cukru
  • 165 g zimnego masła Mazurski Smak
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta i cukier puder do oprószenia
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Nadzienie: suszone owoce pokrój na drobne kawałki i przełóż do miski. Dodaj cukier, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, rum oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie, przykryj folia spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.



Krok 2

Na drugi dzień odsącz bakalie na sitku, powstały płyn możesz wykorzystać do przygotowania kompotu lub dodać do lemoniady lub herbaty.



Krok 3

Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, dodaj cukier oraz pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Szybko zagnieć w dłoniach, aż zaczną robić się grudki. Następnie dodaj żółtko oraz lodowatą wodę, zagnieć i uformuj z ciasta kulkę. Spłaszcz ją i owiń folia spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.



Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 185 °C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość 5 mm. Z ciasta wytnij krążki o średnicy około 8 cm. Z reszty ciasta wytnij gwiazdki o średnicy 5 cm.



Krok 5

Formę do muffinek posmaruj cienko masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż krążki ciasta, dociśnij i do każdej tartaletki nałóż porcję nadzienia.
Na wierzchu połóż gwiazdki z ciasta, lekko dociśnij. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Gdy tartaletki wystygną, oprósz je cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.