Nadzienie: suszone owoce pokrój na drobne kawałki i przełóż do miski. Dodaj cukier, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, rum oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie, przykryj folia spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień odsącz bakalie na sitku, powstały płyn możesz wykorzystać do przygotowania kompotu lub dodać do lemoniady lub herbaty.
Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, dodaj cukier oraz pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Szybko zagnieć w dłoniach, aż zaczną robić się grudki. Następnie dodaj żółtko oraz lodowatą wodę, zagnieć i uformuj z ciasta kulkę. Spłaszcz ją i owiń folia spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 185 °C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość 5 mm. Z ciasta wytnij krążki o średnicy około 8 cm. Z reszty ciasta wytnij gwiazdki o średnicy 5 cm.
Formę do muffinek posmaruj cienko masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż krążki ciasta, dociśnij i do każdej tartaletki nałóż porcję nadzienia.
Na wierzchu połóż gwiazdki z ciasta, lekko dociśnij. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Gdy tartaletki wystygną, oprósz je cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz