Składniki:

  • - 1 kurczak - 1,5 kg
  • - 5 ząbków czosnku
  • - 150 g mąki
  • - 1 łyżka octu
  • - 300 g smalcu

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na części. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Porcje kurczaka wyjmujemy z wody.



Krok 2

Kurczaka obtaczamy w mące i smażymy na gorącym smalcu na złoty kolor. Usmażone mięso postawiamy w ciepłym miejscu.



Krok 3

Z odrobiny roztopionego smalcu i reszty mąki przygotowujemy zasmażkę. Rozprowadzamy ją rosołem z kurczaka.



Krok 4

Czosnek rozgniatamy i dodajemy do powstającego sosu razem z łyżką octu. Gotujemy. Nie trzymamy dalej na ogniu, by nie tracić właściwości czosnku. Powstałym sosem polewamy mięso.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.