Bardzo smaczna i aromatyczna potrawa. Zawiera dużo białka i poprawia odporność organizmu dzięki naturalnym antybiotykom z czosnku. Polecana w okresach przednówka podczas szerzących się przeziębień.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na części. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Porcje kurczaka wyjmujemy z wody.
Kurczaka obtaczamy w mące i smażymy na gorącym smalcu na złoty kolor. Usmażone mięso postawiamy w ciepłym miejscu.
Z odrobiny roztopionego smalcu i reszty mąki przygotowujemy zasmażkę. Rozprowadzamy ją rosołem z kurczaka.
Czosnek rozgniatamy i dodajemy do powstającego sosu razem z łyżką octu. Gotujemy. Nie trzymamy dalej na ogniu, by nie tracić właściwości czosnku. Powstałym sosem polewamy mięso.
Dodaj komentarz