placki z warzyw

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 100 g kabaczka
  • kawałek młodej cukinii ze skórką
  • 1\2 małego buraka
  • 1\2 młodego selera
  • 1 marchew
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i obierz (młodego kabaczka nie musisz obierać, ponieważ ma miękką skórkę). Kabaczka (pestki wyrzuć), cukinię, marchew, selera i buraczka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce, a później delikatnie odciśnij powstały sok. Natkę opłucz i drobno posiekaj. Do warzyw dodaj mąkę, jajko, natkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy smaż na rozgrzanej patelni placki, które później ułóż na papierowym ręczniku w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Placki podawaj udekorowane natką lub jogurtem naturalnym. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.