Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem szpinaku to pomysł na łatwy i szybki obiad dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy startym czosnkiem oraz oliwą i cytryną. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy kurczaka i pieczemy przez 35 minut. Szpinak płuczemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy przetarty czosnek i podsmażamy. Dodajemy szpinak i chwilę smażymy, aż zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie dodajemy śmietankę Łaciatą i ser pokruszony. Trzymamy na ogniu jeszcze około 2 minuty aż ser się rozpuści. Posypujemy całość mąką, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową.
Na upieczonego kurczaka wlewamy sos i mieszamy. Możemy dodać kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki.
Dodaj komentarz