Kurczak w sosie z czarnej fasoli

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty czarnobohowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • 2 cebule dymki

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokrój w cienkie paski. Czosnek posiekaj drobno. Cebule pokrój w cienkie plasterki.



Krok 2

Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokrój w cienkie paski. Czosnek posiekaj drobno. Cebule pokrój w cienkie plasterki.



Krok 3

Dodaj paski kurczaka na patelnię i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będą dobrze wysmażone i zaczną się rumienić, około 5-7 minut.



Krok 4

Dodaj pastę czarnobohową, sos sojowy, sos ostrygowy, cukier i starty imbir. Dobrze wymieszaj, aby pokryć kurczaka przyprawami.



Krok 5

Wlej wodę i gotuj na średnim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć, około 5 minut.



Krok 6

Dodaj rozpuszczoną mąkę kukurydzianą do sosu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje i dobrze pokryje kurczaka.



Krok 7

Dodaj cebule do dekoracji. Podawaj na gorąco z ryżem, makaronem lub innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.