Filet kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, rozbić je tłuczkiem na kotleciki tej samej grubości (ok. 1 cm). Doprawić solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym oregano, odłożyć. Szpinak opłukać i osuszyć. Pieczarki opłukać i osuszyć, pokroić na plasterki. Na większą patelnię włożyć pieczarki i mieszając co chwilę podgrzewać przez ok. 5 minut aż zmiękną i odparują z wody. Wówczas dodać do nich masło, doprawić solą i pieprzem i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i dalej smażyć przez ok. 4 minuty aż składniki się zrumienią. Odłożyć na talerz.Na tę samą patelnię wlać łyżkę oliwy i gdy będzie gorąca włożyć filety kurczaka. Obsmażać z dwóch stron po około 2 - 3 minuty z każdej strony, następnie wlać śmietankę, dodać sos sojowy i zagotować. Przewrócić mięso jeszcze raz na drugą stronę i gotować przez ok. 1 minutę.Cały czas gotując potrawę dodać do niej pieczarki z cebulą oraz szpinak. Przemieszać sos i po zagotowaniu odstawić z ognia. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami.
Dodaj komentarz