Schabowy w sosie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 kotlety schabowe
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 18%
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 8-10 szt. ziela angielskiego
  • 0,4 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2-3 łyżki oleju
  • Pieprz kolorowy
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, nakłuć maszynką do zmiękczania mięsa. Oprószyć solą i kolorowym pieprzem.





Krok 2

Następnie z obu stron obtoczyć w mące i zrumienić na patelni z rozgrzanym tłuszczem.





Krok 3

Rumiane mięso przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ubity w moździerzu jałowiec, mielony kminek, przykryć i dusić pod przykryciem.





Krok 4

Na tłuszczu, w którym smażyło się mięso zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.





Krok 5

Śmietanę wymieszać z mieloną papryką i łyżką mąki, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i sosem sojowym. Przed podaniem sos przecedzić przez sito.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.