Lekka i świeża sałatka z soczystym jabłkiem, szpinakiem i żurawiną

Składniki znajdujące się w tej sałatce to prawdziwa bomba witaminowa. To idealna sałatka na wiosnę i lato. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, dlatego koniecznie go wypróbuj.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 50 g świeżego szpinaku
  • - kilka listków sałaty
  • - 20 g rukoli
  • - 1 jabłko
  • - 30 g suszonej żurawiny
  • - 50 g orzechów pekan
  • - 1 łyżka czarnego maku
  • - 30 ml oliwy z oliwek
  • - sól
  • - pieprz
  • - 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak wyjmujemy z opakowania, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wykładamy na półmisek.



Krok 2

Jabłko należy umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić cienko w "talarki”. Tak przygotowane kawałki jabłka układamy na szpinaku i kawałkach sałaty.



Krok 3

Posypujemy orzechami sałatkę oraz dodajemy suszoną żurawinę.



Krok 4

Aby przygotować makowy dressing, należy do soku z cytryny powoli dolewać oliwy z oliwek ciągle mieszając. Następnie wsypujemy do sosu mak oraz doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy naszą sałatkę przygotowanym dressingiem i podajemy. Na wierzch sypiemy rukolę (ilość według uznania).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.