Lekki torcik wiosenny

Autor:

michelle

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • biszkopt:
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • Przełożenie,:Śmietanka Łaciata 36% 3 opakowania po 0,5l,
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru (do każdej śmietanki),
  • dżem owocowy - u nas wiśniowy

Przygotowanie

biszkopt

Białka ubijamy na stabilny puch, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej piany. Dodajemy żółtka i mieszamy je z białkami drewnianą łyżką. Przesiewamy mąki do piany i mieszamy je drewnianą łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostają nie ruszone). Pieczemy w 160 stopniach około 40-50 minut po wystudzeniu (ok 3-4h) przekrajamy na 3 części



przełożenie

śmietankę chłodzimy przez noc w lodówce. Ubijamy na najwyższych obrotach, w połowie dodajemy cukier do smaku. Biszkopt smarujemy dżemem i na niego wykładamy śmietankę. Złożony tort smarujemy ubitą śmietanką i dekorujemy kwiatkami i bezami



Wskazówki

Pamiętaj by dobrze schłodzić śmietankę!

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.