Lemoniada lawendowa

Pyszna i orzeźwiająca lemoniada lawendowa, która skutecznie ochłodzi nawet w największe upały. Suszoną lawendę bez problemu można kupić w sklepach zielarskich lub aptekach. Oczywiście uda się także ze świeżymi kwiatami prosto z ogrodu, jednak wtedy należy dodać ich łyżkę więcej.

Danie: Napoje

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Napoje

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 l zimnej wody,
  • - 2 łyżki suszonej lawendy,
  • - 2 czubate łyżki cukru,
  • - 1 cytryna,
  • - kostki lodu

Przygotowanie

Krok 1

Z połowy cytryny wycisnąć sok, a drugą połowę pokroić na plasterki. W garnuszku umieścić lawendę, sok z cytryny, cukier i 250 ml wody. Gotować pod przykryciem około 20 minut.



Krok 2

Powstały syrop lawendowy przecedzić przez sito.



Krok 3

Do 1,5 l karafki lub dzbanka wlać syrop lawendowy, dodać kostki lodu, pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość zalać wodą.



Krok 4

Serwować od razu lub po schłodzeniu w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.