Pyszna i orzeźwiająca lemoniada lawendowa, która skutecznie ochłodzi nawet w największe upały. Suszoną lawendę bez problemu można kupić w sklepach zielarskich lub aptekach. Oczywiście uda się także ze świeżymi kwiatami prosto z ogrodu, jednak wtedy należy dodać ich łyżkę więcej.
Danie: Napoje
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Z połowy cytryny wycisnąć sok, a drugą połowę pokroić na plasterki. W garnuszku umieścić lawendę, sok z cytryny, cukier i 250 ml wody. Gotować pod przykryciem około 20 minut.
Powstały syrop lawendowy przecedzić przez sito.
Do 1,5 l karafki lub dzbanka wlać syrop lawendowy, dodać kostki lodu, pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość zalać wodą.
Serwować od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Dodaj komentarz