Tarta z zapiekanym jogurtem greckim i jeżynami

Autor:

Diana Szydło

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na tartę

  • 220 g mąki pszennej,
  • 125 g masła zimnego,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 600 ml jogurtu greckiego
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • aromat waniliowy,
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Składniki dekoracji

  • 300 g jeżyn

Przygotowanie

Zagniatanie ciasta

Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na godzinę do lodówki.



Przygotowanie do pieczenia

Rozwałkować ciasto dość cienko (ok. 3mm) na papierze, wylepić nim formę do tarty (bez papieru). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i suchy ryż lub fasolę (aby równo się upiekło.



Pieczenie

Wstępnie podpiec ciasto przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Potem zdjąć papier i piec kolejne 20 minut w tej temperaturze.



Przygotowanie nadzienia

Składniki nadzienia zblendować i odstawić na 10 minut.



Zapiekanie nadzienia

Wylać masę na schłodzone ciasto. Piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Masa powinna być ścięta. Po upieczeniu schłodzić w lodówce przez kilka godzin.



Podanie

Na schłodzone ciasto wyłożyć jeżyny, można posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.