Leniwiec kakaowy z jabłkami i orzechami

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 4 jabłka,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 4 jajka,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • tortownica o średnicy 24 cm,
  • olej do posmarowania,
  • bułka tarta do wysypania

Przygotowanie

Krok 1

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do dużej miski wkładamy kolejno: pokrojone jabłka, orzechy, cukier i cukier waniliowy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę, kakao, wlewamy roztrzepane jajka, olej, jogurt naturalny. Miskę odstawiamy na 30 minut i nie mieszamy ciasta. W międzyczasie tortownicę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto mieszamy do połączenia się składników i przekładamy do tortownicy. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.