Leśne ptasie mleczko

Lekkie ciasto na deser. Z pewnością poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 750 g jagód/jeżyn
  • - 350 g twarogu śmietankowego
  • - 70 g cukru
  • - 1/4 śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - 1/4 szklanki syropu malinowego
  • - 6 łyżek żelatyny
  • - sok i starta skórka z cytryny
  • - wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Jagody/ jeżyny umyj, a potem zmiksuj z twarogiem, cukrem i syropem. Dołóż sok i skórkę z cytryny.



Krok 2

Żelatynę rozpuść na znikomym ogniu w kilku łyżkach wody. Śmietankę Łaciatą ubij. Żelatynę dodaj do masy twarogowej razem ze sztywno ubitą śmietanką Łaciatą.



Krok 3

Ptasie mleczko przełóż do ciasnej prostokątnej foremki i wstaw na ok.3 h do lodówki, aby stężało. Podaj posypane wiórkami kokosowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.