Letnie ciasto

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Letnie ciasto z mascarpone i śmietanką

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego,
  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 3 galaretki czerwone,
  • 0,5 kg truskawek,
  • śmietanka UHT 30% Łaciata,
  • serek śmietankowy Mascarpone Łaciaty,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady,
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopt: całe jajka ubić z cukrem na puch, dodać szpinak następnie mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wlać ciasto do formy 23cm i piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Przekroić na 2 blaty.



Krok 2

Połowę truskawek pokroić w kostkę, 2 galaretki rozpuścić i jak ostygnie wrzucić truskawki. Tężejącą galaretkę wlać na blat szpinakowy.



Krok 3

500 ml śmietanki UHT 30% Łaciatej wlać do wysokiego naczynia, wrzucić serek śmietankowy Mascarpone Łaciaty, cukier puder i ubić na sztywno. Do ubitej masy serowej wlać rozpuszczoną białą czekoladę. Wlać na 2 blat szpinakowy.



Krok 4

Truskawki podgotować, zblendować i wsypać galaretkę, wymieszać. Tężejący mus wlać na warstwę serową. Gotowe.



Wskazówki

Biszkopt szpinakowy -galaretka z truskawkami -biszkopt szpinakowy -masa serowa-mus truskawkowy

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.