Libański chleb górski

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¾ łyżeczki soli koszernej

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszaj ½ szklanki mąki, drożdże i cukier. Wlej ciepłą wodę i ubijaj przez 2–3 minuty.



Krok 2

Przykryj miskę i odstaw, aż mieszanina zacznie się pienić, na ok. 30–60 minut.



Krok 3

Dodaj oliwę, sól i resztę mąki. Wymieszaj, aż powstanie klejąca, ale nie mokra kula ciasta, która odchodzi od ścianek miski. Jeśli jest zbyt wilgotna, dodaj więcej mąki.



Krok 4

Lekko oprósz blat mąką. Zagnieć ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i lekko sprężyste, około 2 minut. Przenieś kulę ciasta do naoliwionej miski, obracając, aby pokryła się oliwą. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 60–90 minut.



Krok 5

Zagnieć ciasto, aby usunąć powietrze, i włóż do plastikowej torby. Schłódź w lodówce przez 8 godzin lub całą noc.



Krok 6

Przełóż ciasto do formy. Piecz w 200°C przez ok. 30 min. Wystudź na kratce. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.