Chrupiący kurczak z serem Jantar

Są pyszne, łatwe i genialne na każdą okazję! Można jeść je z najróżniejszymi dodatkami.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ szklanki bułki tartej panko
  • ⅓ szklanki tartego sera Janar
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżeczki białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 piersi kurczaka
  • 1 dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami typu crème fraiche
  • oliwa w sprayu

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i spryskaj oliwą w sprayu.



Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokrój na pół i rozbij na równą grubość.



Krok 3

W płytkiej misce wymieszaj bułkę tartą, tarty ser Jantar, paprykę, sól i czarny pieprz. W drugiej misce wymieszaj roztopione, przestudzone masło, białe wino, musztardę i zmiażdżony czosnek.



Krok 4

Każdą połówkę piersi kurczaka zanurzaj w roztopionym maśle, a następnie w mieszance bułki tartej. Mięso ma równomiernie pokryć się panierką.



Krok 5

Ułóż panierowanego kurczaka na blaszce. Wmasuj pozostałą mieszankę bułki tartej w mięso.



Krok 6

Piecz przez ok. 20 min, aż kurczak się upiecze. Termometr umieszczony na środku powinien wskazywać co najmniej 74°C.



Krok 7

Kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami oraz dipem śmietanowym. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.