Pity nadziewane mięsem

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pity
  • 3 łyżki oliwy
  • cząstki cytryny

Farsz:

  • 340 g mięsa mielonego
  • ¼ szklanki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cebuli
  • 1 ½ łyżeczki mielonego kminu
  • 1 ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ⅛ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sos jogurtowo-tahiniowy:

  • 1 czubata łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • ½ szklanki jogurtu typ grecki Mlekpol
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki soli koszernej

Przygotowanie

Krok 1

Do miski dodaj mięso, posiekaną pietruszkę, drobno posiekany czosnek, startą cebulę, kmin, kolendrę, wędzoną paprykę, ziele angielskie, pieprz cayenne, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie widelcem lub rękami. Przykryj i schłodź przez co najmniej 1 godzinę, maksymalnie do 12 godzin.



Krok 2

Na sos wymieszaj tahini, sok z cytryny i wodę w miseczce. Podgrzej w mikrofalówce przez około 30 sekund. Dodaj jogurt, starty czosnek, pieprz cayenne i sól. Ubijaj, aż masa będzie gładka i lekka. Schłodź do momentu podania.



Krok 3

Przekrój każdą pitę na pół i delikatnie otwórz bez rozrywania brzegów. Podziel farsz na 4 równe części i wypełnij nim połówki pity, równomiernie rozprowadzając mięso, aż do przeciętych brzegów.



Krok 4

Rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Smaż każdą pity z obu stron, aż mięso się usmaży, a pita będzie ładnie zrumieniona i chrupiąca, około 3–4 minuty na stronę. Podawaj gorące z sosem i cząstkami cytryny. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.