Lizaki serca z wafelkiem

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 wafelek mleczny Lusette
  • 350 g suchego ciasta biszkoptowego
  • 60 g masła Łaciate
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

Dodatkowo:

  • 60 g biała czekolada
  • Barwnik spożywczy
  • 1,5 łyżki śmietanki Łaciata 36 %
  • Cukrowa posypka

Przygotowanie

Na masę

Biszkopta i wafelka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodać powidła śliwkowe i masło, dobrze wyrobić, zagnieść masę. Masę rozwałkować, foremką wykrawać serca.



Do polania serduszek

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę Łaciatą, dobrze wymieszać. Patyczki do lizaków zanurzać w czekoladzie i delikatnie wkręcić w serca, wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Do rozpuszczonej białej czekolady dodać barwnik, wymieszać. Smarować serca z jednej strony czekoladą , posypać posypką czerwoną. Odstawić w chłodne miejsce .



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.