Lody miętowe

Domowe lody miętowe staną się idealnym rozwiązaniem przynoszącym letnie orzeźwienie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - 400 g mleczka skondensowanego słodzonego
  • - 150 g cukru pudru
  • - 70 g świeżej mięty (2-3 doniczki)
  • - 2-3 łyżeczki naturalnych kropli miętowych (dla aromatu)

Przygotowanie

Krok 1

Do blendera wkładamy listki mięty, zalewamy mleczkiem skondensowanym (schłodzonego) i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.



Krok 2

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno mikserem wraz z cukrem pudrem.



Krok 3

Do ubitej śmietanki Łaciatej dolewamy mleczko miętowe oraz miętowe krople. Całość miksujemy przez ok. 30 sekund na niskich obrotach.



Krok 4 

Gotową masę przekładamy do pojemnika, umieszczamy w zamrażalniku do schłodzenia na kilka godzin.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.