Lody szafranowe

Przyprawa szafran pochodzi z Hiszpanii i jest jedną z najdroższych na świecie. Smak szafranu w lodach na pewno Cię pozytywnie zaskoczy. Jest to bardzo oryginalny przepis.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mleka Łaciate
  • - 200 ml śmietanki Łaciatej 36%
  • - 4 żółtka
  • - 5 łyżek cukru brązowego
  • - 1/2 łyżeczki nitek szafranu

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotowujemy mleko z nitkami szafranu. Ostawiamy do wystygnięcia.



Krok 2

Do miski dodajemy żółtka i cukier. Wlewamy zagotowane mleko z nitkami szafranu. Ubijamy. Dodajemy śmietankę Łaciatą, przekładamy do naczynia i wstawiamy do zamrażalnika.



Krok 3

Masę po godzinie wyjmujemy i mieszamy, by nie powstały grudki i ponownie chłodzimy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.