Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Świeże truskawki pokrój na plasterki i przełóż do miski. Zasyp je cukrem, cukrem waniliowym oraz miodem. Mieszaj, aż do rozpuszczenia cukru. Miskę przykryj i odstaw na godzinę, co jakiś czas mieszając.
Jeśli używasz mrożonych truskawek, rozmroź je i zasyp cukrem oraz miodem, zamieszaj i odstaw na 15 minut.
Truskawki razem z powstałym sokiem zblenduj blenderem na gładko. Dodaj od razu śmietanę i śmietankę, a następnie zmiksuj całość mikserem, aż do połączenia składników.
Gotową masę wstaw do lodówki na jedna godzinę, a następnie wlej do maszyny od lodów. Jeśli nie masz maszyny do lodów, przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Po godzinie wymieszaj lody trzepaczką (ubijaczką) do jajek. aby pozbyć się kryształków lodu. Czynność powtórz 5-6 razy, dzięki temu lody będą bardziej kremowe i odpowiednio napowietrzone.
Smacznego!
Dodaj komentarz