Lody truskawkowe na kwaśnej śmietanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g świeżych lub 600 g mrożonych truskawek
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego z ziarnami wanilii
  • 50 ml płynnego miodu
  • 225 g śmietany Mazurski Smak 18%
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 36%

Przygotowanie

Krok 1

Świeże truskawki pokrój na plasterki i przełóż do miski. Zasyp je cukrem, cukrem waniliowym oraz miodem. Mieszaj, aż do rozpuszczenia cukru. Miskę przykryj i odstaw na godzinę, co jakiś czas mieszając.
Jeśli używasz mrożonych truskawek, rozmroź je i zasyp cukrem oraz miodem, zamieszaj i odstaw na 15 minut.



Krok 2

Truskawki razem z powstałym sokiem zblenduj blenderem na gładko. Dodaj od razu śmietanę i śmietankę, a następnie zmiksuj całość mikserem, aż do połączenia składników.



Krok 3

Gotową masę wstaw do lodówki na jedna godzinę, a następnie wlej do maszyny od lodów. Jeśli nie masz maszyny do lodów, przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Po godzinie wymieszaj lody trzepaczką (ubijaczką) do jajek. aby pozbyć się kryształków lodu. Czynność powtórz 5-6 razy, dzięki temu lody będą bardziej kremowe i odpowiednio napowietrzone.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.