Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C na termoobiegu lub 180 stopni C góra-dół.
W miseczce zmieszaj łyżeczkę oliwy, musztardę, miód i dopraw nieco solą.
Ułóż filety z łososia na blasze do pieczenia i posmaruj całość mieszanką miodu i musztardy.
Obrane i ugotowane buraki pokrój w ćwiartki. Soczewicę i buraki przełóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z pozostałą oliwą i dobrze dopraw solą i pieprzem. Włóż filety i naczynie żaroodporne do piekarnika na 10 minut, aż łosoś się upiecze.
Na koniec wymieszaj soczewicę z Dipem śmietanowym, posiekanym w duże kawałki koperkiem, kaparami oraz skórką z cytryny. Podawaj razem z łososiem posypanym uprażonymi pestkami dyni i ćwiartkami cytryny do wyciskania. Możesz również dodać rukolę. Smacznego!
Dodaj komentarz