Łosoś w sosie teriyaki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypta pieprzu
  • 1 szczypty soli

Składniki sałatki:

  • 2 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Umyty filet natrzyj pieprzem, a następnie przygotuj marynatę. W misce wymieszaj sos teriyaki, sos sojowy, 1 łyżeczkę miodu lipowego i imbir. Ząbek czosnku zetrzyj i dodaj do miski wraz z solą.



Krok 2

Włóż filety do marynaty. Marynuj w zalewie co najmniej 3 godziny. Po tym czasie przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.



Krok 3

Przygotuj sałatkę. Pokrój pomidory na duże kawałki, a cukinię w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do większej miski. Kukurydzę odsącz i dodaj do miski. Dodaj posiekaną cebulę, miód, ocet i odrobinę oliwy. Składniki wymieszaj.



Krok 4

Łososia podawaj razem z sałatką. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.