Przepyszna tarta na kruchym spodzie wypełniona panna cottą i malinami. Świetnie smakuje i efektownie wygląda. Idealnie sprawdzi się na imprezach, a goście z pewnością będą pytać o przepis.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone na kawałki masło i ucieraj palcami, aż do powstania kruszonki. Dodaj jajko i zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Laskę wanilii rozetnij i nożem wyjmij ziarenka.
Laskę wanilii i ziarenka wymieszaj w garnku razem ze śmietanką, mlekiem i cukrem. Zagotuj. Odstaw z ognia i dodaj żelatynę, dokładnie mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Co jakiś czas zamieszaj. Wyjmij laskę wanilii.
Piekarnik nagrzej do 200⁰C.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Następnie wylep nim tortownicę o średnicy 25 cm (obręcz wylep do połowy wysokości). Ponakłuwaj dno. Na cieście połóż arkusz papieru do pieczenia i wsyp obciążniki (np. fasolę lub groch).
Wstaw spód do piekarnika i piecz 15 minut. Następnie usuń obciążenie i piecz 10 minut.
Wyjmij spód z piekarnika i ostudź. Gdy będzie już zimny, wylej na niego panna cottę.
Odstaw ciasto do lodówki do stężenia. Po około 2h wyłóż tartę malinami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Tartę można przygotować również z jeżynami lub truskawkami.
Dodaj komentarz