Łosoś zapiekany ze szparagami i cytrynowym beszamelem

Sezon na szparagi w pełni, więc warto z niego korzystać. Zielone szparagi są idealnym dodatkiem do ryb, dlatego ich połączenie z łososiem i sosem beszamelowym jest strzałem w dziesiątkę. Przygotowanie beszamelu nie jest tak trudne, jakby się mogło wydawać - kluczem jest dobrze ogrzane mleko. To pyszne danie z pewnością zachwyci bliskich.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 dzwonki z łososia
  • - 1 pęczek koperku
  • - 1 pęczek zielonych szparagów
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - sól
  • - pieprz cytrynowy

Cytrynowy beszamel:

  • - 2 łyżki masła Łaciate
  • - 2 łyżki mąki pszennej
  • - 500 ml mleka Łaciate 3,2%
  • - skórka otarta z 1 cytryny
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - sól
  • - biały pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 2

Koperek posiekać. Dzwonki z łososia umyć i osuszyć, a następnie posolić, posypać pieprzem cytrynowym i natrzeć posiekanym koperkiem. Odstawić na czas przygotowywania beszamelu.



Krok 3

Szparagi umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałe końce. Skropić oliwą i posolić.



Krok 4

Podgrzać mleko tak, aby było ciepłe (ale nie wrzące). Cytrynę sparzyć i wyszorować, a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.



Krok 5

W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do powstania gładkiej masy. Następnie stopniowo wlewać mleko i, mieszając energicznie trzepaczką, nie dopuścić do powstania grudek. Gdy otrzymamy gładki sos, dodać skórkę i sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotować jeszcze 2-3 minuty do zgęstnienia.



Krok 6

W naczyniach żaroodpornych ułożyć szparagi, następnie łososia. Zalać beszamelem.



Krok 7

Piec około 30 minut, kontrolując stopień wypieczenia ryby.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.