Mąkę przesiej i umieść na stolnicy. Do mąki dodaj masło posiekane w kostkę, sól oraz żółtko.
Ciasto zagniataj energicznie, a po wyrobieniu, zawiń w folię i schowaj do lodówki. Wysmarowaną masłem formę oprósz bułką tartą. Wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż w formie. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku (20 minut w temperaturze 190 stopni) na lekko złoty kolor. Gdy ciasto będzie się piekło, przygotuj masę do quiche. Jajka wymieszaj ze śmietanką, pieprzem i solą w misce, za pomocą trzepaczki. Pora dokładnie umyj i pokrój w równe, cienkie plastry. Plastry pora przelej wrzątkiem. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pory i smaż je około 7-8 minut, przyprawiając delikatnie solą. Ciasto po podpieczeniu, wyjmij z piekarnika i wystudź. Na ciasto przenieść pory, dodaj kawałki sera koziego, a całość zalej masą jajeczną, przystrajając wierzch ziołami, np. gałązkami tymianku. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Piecz w temperaturze 40 minut, aż masa będzie ścięta.
Dodaj komentarz