Quiche z porem i kozim serem

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 gram mąki
  • 125 gram masła Łaciatego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki tartej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • śmietanka Łaciata 30%
  • por
  • 4 łyżki masła Łaciatego
  • ser kozi
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Mąkę przesiej i umieść na stolnicy. Do mąki dodaj masło posiekane w kostkę, sól oraz żółtko.

Ciasto zagniataj energicznie, a po wyrobieniu, zawiń w folię i schowaj do lodówki. Wysmarowaną masłem formę oprósz bułką tartą. Wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż w formie. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku (20 minut w temperaturze 190 stopni) na lekko złoty kolor. Gdy ciasto będzie się piekło, przygotuj masę do quiche. Jajka wymieszaj ze śmietanką, pieprzem i solą w misce, za pomocą trzepaczki. Pora dokładnie umyj i pokrój w równe, cienkie plastry. Plastry pora przelej wrzątkiem. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pory i smaż je około 7-8 minut, przyprawiając delikatnie solą. Ciasto po podpieczeniu, wyjmij z piekarnika i wystudź. Na ciasto przenieść pory, dodaj kawałki sera koziego, a całość zalej masą jajeczną, przystrajając wierzch ziołami, np. gałązkami tymianku. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Piecz w temperaturze 40 minut, aż masa będzie ścięta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.