Przygotowanie domowego majonezu zajmuje około 10 minut, jednak większość pań domu woli kupić gotowy produkt, w obawie, że coś się nie uda a majonez zwarzy się lub nie uda się. Warto jednak spróbować, bo smak dobrze zrobionego, domowego majonezu jest dużo lepszy. Jeśli masz ochotę na smaczne sosy: tatarski, tysiąca wysp czy czosnkowy, dodaj do majonezu odpowiednie składniki i gotowe!
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Jajko kurze
Do wysokiego pojemnika wbijamy żółtko. Dodajemy musztardę lekko mieszamy widelcem lub trzepaczką.
Do pojemnika wsuwamy końcówkę miksera i miksujemy, jednocześnie wlewając do masy ostrożnie, cienkim strumieniem olej.
Gdy majonez zacznie gęstnieć dodajemy małymi partiami: sól, cukier a na koniec sok z cytryny lub ocet. Po 5 minutach ubijania majonez powinien być gotowy.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc warto wcześniej wyjąć je z lodówki. Jeśli chcemy by majonez miał bardziej sztywną, gęstą konsystencję musimy dodawać więcej oleju, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Dodaj komentarz