Majonez domowy

Przygotowanie domowego majonezu zajmuje około 10 minut, jednak większość pań domu woli kupić gotowy produkt, w obawie, że coś się nie uda a majonez zwarzy się lub nie uda się. Warto jednak spróbować, bo smak dobrze zrobionego, domowego majonezu jest dużo lepszy. Jeśli masz ochotę na smaczne sosy: tatarski, tysiąca wysp czy czosnkowy, dodaj do majonezu odpowiednie składniki i gotowe!

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 żółtko
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżeczka musztardy o neutralnym smaku i gładkiej konsystencji (najlepiej delikatesowa)
  • 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie octu
  • łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Do wysokiego pojemnika wbijamy żółtko. Dodajemy musztardę lekko mieszamy widelcem lub trzepaczką.



Krok 2

Do pojemnika wsuwamy końcówkę miksera i miksujemy, jednocześnie wlewając do masy ostrożnie, cienkim strumieniem olej.



Krok 3

Gdy majonez zacznie gęstnieć dodajemy małymi partiami: sól, cukier a na koniec sok z cytryny lub ocet. Po 5 minutach ubijania majonez powinien być gotowy.



Wskazówki

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc warto wcześniej wyjąć je z lodówki. Jeśli chcemy by majonez miał bardziej sztywną, gęstą konsystencję musimy dodawać więcej oleju, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.