Makaron z chorizo i krewetkami

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 100 g chorizo
  • 500 g makaronu
  • 300 g krewetek
  • 200 g mrożonego groszku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 ml wina białego wytrawnego
  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki pistacji
  • oliwa

Przygotowanie

Krok 1 

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Krewetki umyj i oczyść. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło z odrobiną oliwy.



Krok 2 

Na patelnie dodaj chorizo pokrojone w cienkie plastry. Smaż przez ok. 10 min, aż puści sok i odparuje. Dodaj czosnek z cebulą i smaż jeszcze przez ok. 5 min.



Krok 3 

Dodaj krewetki, mrożony groszek i pomidorki przekrojone na pół.



Krok 4 

Wszystko polej winem i poczekaj, aż odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj dokładnie. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj. Pietruszkę posiekaj i dodaj pod koniec gotowania sosu.



Krok 5

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.



Krok 6

Na głęboki talerz wyłóż makaron i porcję sosu. Wierzch dania posyp obranymi pistacjami. Smacznego!




Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.