Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na niej filet z dorsza, posyp go solą i pieprzem cytrynowym. Rybę piecz w 160°C przez ok. 10 minut.
Ugotowane ziemniaki w mundurkach, obierz i rozgnieć w misce widelcem. Dodaj do nich drobno posiekaną cebulę, starty ser żółty, jajko, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Do masy ziemniaczanej dodaj upieczoną rybę bez skóry i wymieszaj. Uformuj pulpety, przełóż je na talerz i odłóż do lodówki na kilka minut.
Na małej patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę tak, aby pozostała biała. Dodaj wino i mascarpone. Sos dopraw świeżo startą gałką muszkatołową i gotuj na małej mocy, aż zmieni konsystencję na płynną (za pomocą termosondy sprawdzaj temperaturę sosu tak, aby nie przekroczyła 80°C).
Pulpety usmaż na oliwie z oliwek. Danie podawaj w głębokim talerzu. Wyłóż sos, na niego pulpety, posyp jeszcze startą gałką muszkatołową i listkami natki pietruszki. Smacznego!
Dodaj komentarz