Składniki:

  • - 75 g świeżej lub mrożonej fasoli szerokiej
  • -200 g szparagów
  • -180 g zielonego groszku
  • -350 g makaronu spaghetti
  • -1 łyżka masła
  • -świeże zioła (mięta, natka pietruszki, szczypiorek)
  • -parmezan

Przygotowanie

Krok 1

Do 1 litra wrzącej wody wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej będzie smakował ugotowany al. dente.



Krok 2

W międzyczasie myjemy szparagi i fasolę. Główki szparagów odrywamy i odkładamy na bok. Pozostałe łodyżki kroimy na drobne kawałki.



Krok 3

W niewielkim garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy wcześniej pokrojone szparagi oraz fasolę. Całość delikatnie podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Następnie dolewamy niewielką ilość wody i dusimy do momentu, gdy warzywa zmiękną. W kolejnym kroku miksujemy je na gładką masę.



Krok 4

Dodajemy groszek oraz główki szparagów. Wsypujemy zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z przygotowanym wcześniej makaronem. Przed podaniem posypujemy danie startym parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.