Mała Jeżyna

Deser na bazie panna cotty i galaretki, który idealnie sprawdzi się na przyjęciach.

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki :

  • 500 ml schłodzonej Śmietanki Łaciatej 30% (w tym 200 ml do ubicia)
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • opakowanie galaretki jeżynowej
  • 200 g świeżych jeżyn

Przygotowanie

Krok 1 

Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.



Krok 2

Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.



Krok 3

Do niskich literatek przelewamy panna cottę. W  tym czasie w garnku rozrabiamy galaretkę jeżynową, którą przelewamy na masę w szklaneczkach. Pozostawiamy do zastygnięcia.



Krok 4

Połowę świeżych jeżyn rozgniatamy widelcem. W osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę Łaciatą dodając stopniowo rozgniecione owoce. Na gotowe szklaneczki dokładamy po kleksie z ubitej śmietanki Łaciatej i ozdabiamy owocami.



Wskazówki

Aby śmietanka się ubiła, musi być dobrze schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.