Deser na bazie panna cotty i galaretki, który idealnie sprawdzi się na przyjęciach.
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.
Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Do niskich literatek przelewamy panna cottę. W tym czasie w garnku rozrabiamy galaretkę jeżynową, którą przelewamy na masę w szklaneczkach. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Połowę świeżych jeżyn rozgniatamy widelcem. W osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę Łaciatą dodając stopniowo rozgniecione owoce. Na gotowe szklaneczki dokładamy po kleksie z ubitej śmietanki Łaciatej i ozdabiamy owocami.
Aby śmietanka się ubiła, musi być dobrze schłodzona.
Dodaj komentarz