Małe croissanty

Mięciutkie i puszyste rogaliki mleczne z sezamem. Idealne na drugie śniadanie oraz jako przekąska w ciągu dnia.

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Danie:

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • 150 g masła Łaciate
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 4 jajka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wsypujemy do szklanki i zasypujemy cukrem. Rozpuszczamy w ½ szklanki gorącego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.



Krok 2

Resztę mleka gotujemy wraz z 110 g masła. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia i dodajemy jajka oraz cukier. Stopniowo dodajemy rozczyn oraz mąkę. Wyrabiamy na stolnicy gładkie ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 4

Ciasto dzielimy na 3 części. Każda rozwałkowujemy na kształt koła i dzielmy na trójkąty. Wierzch smarujemy pozostałym masłem (40g). Zwijamy tak, aby uzyskać kształt rogala. Posypujemy sezamem.



Krok 5

Pieczemy 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.