Mięciutkie i puszyste rogaliki mleczne z sezamem. Idealne na drugie śniadanie oraz jako przekąska w ciągu dnia.
Osób: 24
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Drożdże wsypujemy do szklanki i zasypujemy cukrem. Rozpuszczamy w ½ szklanki gorącego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
Resztę mleka gotujemy wraz z 110 g masła. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia i dodajemy jajka oraz cukier. Stopniowo dodajemy rozczyn oraz mąkę. Wyrabiamy na stolnicy gładkie ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każda rozwałkowujemy na kształt koła i dzielmy na trójkąty. Wierzch smarujemy pozostałym masłem (40g). Zwijamy tak, aby uzyskać kształt rogala. Posypujemy sezamem.
Pieczemy 10 minut.
Dodaj komentarz