Mapo tofu - danie chińskie z prowincji Syczuan

Mapo tofu to popularne danie chińskie z prowincji Syczuan. Klasyczny przepis składa się głównie z jedwabistego tofu, mielonej wieprzowiny lub wołowiny. Jest to jedna z bardzo popularnych chińskich potraw w Japonii.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 400 g miękkiego tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru (ok 2 cm)
  • szczypiorek lub szalotka
  • łyżka masła Łaciate do smażenia

Składniki na sos

  • 2 łyżki pasty mirinu
  • 1 łyżka miso
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 200 ml wody

Przygotowanie

Krok 1 

W oddzielnej miseczce starannie połącz wszystkie składniki na sos: pastę mirin, miso, sos ostrygowy, sos sojowy, olej sezamowy, mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) oraz wodę.



Krok 2

Na patelni roztop masło i podsmaż przez kilka minut drobno posiekany lub starty czosnek oraz imbir.



Krok 3

Dodaj mięso wieprzowe i smaż przez kilka minut, aż mięso straci czerwony kolor.



Krok 4

Dodaj sos i wymieszaj, a nastepnie duś jeszcze kilka minut. Dodaj drobno pokrojony szczypiorek.
Pokrój tofu w kosteczki i wielkości około 1,5 cm i dodaj do mięsa. Wymieszaj delikatnie, by tofu się nie rozpadło.
Podawaj z gotowanym białym ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.