Mapo tofu to popularne danie chińskie z prowincji Syczuan. Klasyczny przepis składa się głównie z jedwabistego tofu, mielonej wieprzowiny lub wołowiny. Jest to jedna z bardzo popularnych chińskich potraw w Japonii.
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
W oddzielnej miseczce starannie połącz wszystkie składniki na sos: pastę mirin, miso, sos ostrygowy, sos sojowy, olej sezamowy, mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) oraz wodę.
Na patelni roztop masło i podsmaż przez kilka minut drobno posiekany lub starty czosnek oraz imbir.
Dodaj mięso wieprzowe i smaż przez kilka minut, aż mięso straci czerwony kolor.
Dodaj sos i wymieszaj, a nastepnie duś jeszcze kilka minut. Dodaj drobno pokrojony szczypiorek.
Pokrój tofu w kosteczki i wielkości około 1,5 cm i dodaj do mięsa. Wymieszaj delikatnie, by tofu się nie rozpadło.
Podawaj z gotowanym białym ryżem.
Dodaj komentarz