Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ugotowaną marchewkę zmiksować. Mąkę przesiać, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajka i purée z marchewki, szybko zagnieść ciasto.
Podzielić na 3-4 kawałki, utoczyć wałeczki i pokroić na porcje.
Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i ułożyć po 1 śliwce ( mogą być śliwki mrożone ).
Dokładnie zlepić formując podłużne knedle. Partiami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane zrumienionym masłem, oprószone cukrem.
Knedle można podawać z sosem czekoladowym.
Dodaj komentarz