Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Formę do magdalenek wysmarować dokładnie masłem. Masło roztopić w rondelku i odstawić. Do miski wbić całe jajka, dodać wanilię oraz sól i miksować na dużych obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta.
Ciągle miksując dodawać cukier, kontynuować przez około 7 minut. Masę jajeczną wlewać partiami delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodać skórkę z cytryny i dolać roztopione masło i mąkę, wymieszać bardzo delikatnie, ale dokładnie. Przełożyć do formy.
Piec przez około 15 minut, do momentu, aż ciasteczka staną się złote i lekko zarumienione. Wyciągnąć formę z piekarnika i poczekać, aż trochę przestygnie. Ciepłe ciasteczka ułożyć na desce i posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz