Słodko-Pikantna Pasta z Kurczaka

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka,
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • 1/2 puszki ananasa,
  • 2 łyżki syropu z puszki ananasa,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • garść rodzynek,
  • szczypiorek,
  • 1 mała dymka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka śmietany 18% Mazurski Smak,
  • mąka pszenna,
  • olej

Przygotowanie

Wykonanie:

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie - około 10 min. Odsączyć na sitku. Piersi pokroić w grube paski i zamarynować w 3-4 łyżeczkach przyprawy. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie obtoczyć w mące i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wystudzenia. Większość kawałków usmażonego mięsa umieścić w misie blendera. Dodać syrop z ananasa - zblendować. Przełożyć masę do innego naczynia. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa, paprykę, cebulę, szczypiorek i namoczone rodzynki. Następnie pokroić drobno pozostałe kawałki drobiu. Wymieszać. Na koniec dodać majonez i śmietanę (taką ilość jaka nam pasuję i spowoduje powstanie pożądanej konsystencji pasty). Można doprawić pastę solą lub odrobiną mielonej papryki, przyprawy do kurczaka lub pieprzu/chilli. Schłodzić przez min. 2 godziny.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.